Sağlık ve Wellness

Apandisit İçin Hangi Bölüme Gidilir?

‘Apandisit için hangi bölüme gidilir?’ sorusuna sık sık yanıt arandığı bilinmektedir. Apandisit, apandis dokusunun iltihaplanması durumu olarak tanımlanır. Bu durumun meydana gelmesi, kişilerin alt karın bölgesinde şiddetli bir ağrı hissetmesine neden olur. Bu ağrıya çözüm olabilecek bölüm ise yazımızın devamında saklıdır.

Apandis, kör bağırsak üzerinde yer alan bir dokudur. Bu dokunun farklı nedenlerden dolayı iltihaplanması durumuna ise apandisit adı verilir. Birçok kişi apandisitin, bağırsakta bulunan dokunun ismi olduğunu düşünse de bu kelime aslında iltihaplı durumu tanımlamaktadır.

Karın bölgesinin sağ alt kısmındaki kalın bağırsaktan çıkıntı yapan ve parmak şekilde olan kesenin iltihaplanması, kişilerin şiddetli bir ağrı yaşamasına neden olur. Bu dokunun belli bir amacı yoktur. Bu nedenle çoğu durumda uzman hekimler, iltihaplanan apandisin cerrahi operasyon ile alınmasını önerir. Nitekim iltihaplanma sonucu bu dokunun şişmesi ve patlaması gibi bir durum, kişinin hayati tehlike ile karşı karşıya kalmasına neden olur.

Apandisit Patlarsa Ne Olur?

Apandis dokusunun iltihaplanması bu dokunun şişmesine neden olur. Gerekli müdahalenin zamanın yapılmaması ise şişen ve içi iltihap dolu olan dokunun patlamasına neden olur. Patlamanın meydana gelmesi ise bağırsaktaki bakterilerin karın boşluğuna ve oradan da kan dolaşımına yayılmasına neden olur. Bu da kişilerin ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmasına neden olan ciddi bir durumdur.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandis dokusunun iltihaplanmasının başlıca belirtileri arasında şunlar yer alır;

  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı
  • Alt karın bölgesindeki ağrılara eşlik eden kusma
  • Karın bölgesinde şişme
  • Gaz ile birlikte görülen kabızlık ya da ishal gibi bağırsak bozuklukları
  • Gaz çıkartma konusunda kişilerin zorlanması
  • Ateş
  • Rektum bölgesinde ağrı hissi
  • İdrar yapılırken ağrının hissedilmesi

Apandisit İçin Hangi Bölüme Başvurulur?

Apandisit durumu her yaştan kişide meydana gelebilir. İlgili duruma dair belirtilerin kedini göstermesi halinde kişilerin acil bir şekilde sağlık kuruluşlarının genel cerrahi polikliniklerine başvurması gerekir. Genel cerrahi bölümündeki uzman hekimler ilk olarak hastaların fiziki muayenesini gerçekleştirir ve belirtiler hakkında hastalardan ayrıntılı bilgi alır.

Fiziki muayenenin ardından uzman hekimler hastadan kan tetkikleri ve ultrason çekimi talep eder. Hekimlerin uygun gördüğü bazı durumlarda MR ya da tomografide kullanılabilir. Hamile kadınlarda ise sadece ultrason görüntüleme tekniği kullanılır.

Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?

Apandisit tedavisi cerrahi operasyondur. Bu operasyonda uzman hekimler, iltihaplı dokuyu vücuttan çıkartır. Apandisit ameliyatları açık ya da kapalı olarak yapılabilmektedir. Genel olarak bu ameliyatta 5 ila 10 mm’lik bir kesi yeri ameliyatın yapılması için yeterli olur.

Apandisitin tedavi edilmediği durumlarda ise kan dolaşımına enfeksiyonun yayılması meydana gelecektir. Bu da kişilerin hayatını kaybetmesine kadar oldukça ciddi sonuçlara neden olabilir.

Apandisit Neden Olur?

Apandisitin neden olduğu sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; kalın bağırsakta hareket eden dışkının apandisi tıkaması buna bağlı olarak da virüs, bakteri ya da parazitler gibi etmenlerin enfeksiyona neden olması bu durumu ortaya çıkartır.

Apandisit Nerede Olur?

Kalın bağırsağa bağı parmak şeklinde küçük bir kese olan apandis, sağ alt karın bölgesinde yer alır. İnce bağırsak ile kalın bağırsak arasında bulunan 5 ve 10 cm boyunda, 3 ila 6 mm çapında bir dokudur. Bu dokunun iltihaplanması ile kendini gösteren semptomlar genel olarak ilk başta göbek deliğinde meydana gelir. Göbek deliğinde başlayan ağrı zaman içerisinde sağ alt karın bölgesine ilerler. Daha sonra ise yukarıda belirtilen diğer semptomlar kendini göstermeye başlar.

Apandisit semptomlarının meydana gelmesi ve bu semptomların bir gün boyunca devam etmesi halinde kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarının acil servis bölümlerine başvurması hayati önem taşımaktadır.

Ayrıca bakınız: Hormon Testinin Yapıldığı Bölüm Hangisidir? Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu